Overzicht van het proces

Het omzetten van een DivX bestand naar DVD bestaat in hoofdzaak uit 2 stappen, het omzetten van het beeld- en geluidsmateriaal naar de DVD standaard MPEG-2 (MPEG-2 encoding) en vervolgens het maken van een afspeelbare DVD (DVD authoring).

Alhoewel het bijzonder logisch lijkt is mij geen software bekend die dit hele traject op een goede manier voor zijn rekening neemt. Er is wel instant software waar je DivX in kan stoppen en die een DVD uitspuugt, helaas is de breedbeeld DVD dan beeldvullend, zijn er geen ondertitels en is het geluid a-synchroon als de software niet crashed op een kapotte frame.

Door de enorme verscheidenheid aan formaten voor beeld, geluid en ondertitels en andere praktische problemen zoals beschadigde bestanden lijkt dit een erg complex proces. Na het omzetten van 10-tallen films en het uitproberen van even zovele programma's durf ik wel te stellen tot de snelst en best hanteerbare methode te zijn gekomen.
Deze handleiding produceert overigens films met standaard stereo geluid en evt. ondertitels zijn niet selecteerbaar, ze zijn in de film meegebrand. Aangezien ze in het algemeen in de zwarte balk onder de film passen (nee, ik heb inderdaad geen breedbeeld tv) is dit geen probleem.

Een extreem korte handleiding volgt nu, volg de links bij elke stap voor gedetailleerdere info:

voorbereiding: Uiteraard moet de juiste software geinstalleerd zijn. Zie hiervoor de software pagina, deze bevat instructies en links naar de software.
De eerste stap begint met het controleren van de bron. Is deze film goed afspeelbaar, bevat hij fouten en zijn de ondertitels synchroon. Speel de film ter controle af in media player. Check of de ondertitels aan begin en einde synchroon zijn. Dit wil niet zeggen dat de film werkelijk foutloos is, één beschadigd frame is vaak voor media player geen enkel probleem. De conversie kan er echter wel op vastlopen. Controleer de film daarom met DivXRepair. Dit programma repareert evt. aanwezige fouten en rapporteert dit keurig.
ondertitels: Als de ondertitels al synchroon liepen bij de controle en er niet in de film is geknipt door DivXRepair hoeft hier niks te gebeuren. Mocht één van beiden wel het geval zijn dan zijn de ondertitels met Subtitle Workshop snel te bewerken. Altijd nuttig is met Subtitle Workshop de ondertitels op fouten te controleren. Vooral overlappende ondertitels kunnen erg strorend zijn, deze past Subtitle Workshop moeiteloos aan.
geluid: Vanaf nu gaat VirtualDub een belangrijke rol spelen. Open het bestand hierin. Kies bij Audio voor Source Audio en Direct Stream Copy. Ga naar File en kies Save Wav. Deze audio stream moet vervolgens omgezet worden naar een DVD compliant stream. Dit kan met TMPGEnc.Open dit, Cancel de Wizard, selecteer de juiste audio source, kies voor ES (audio only), kies de juiste setting (bitrate, gebruik 192kbps tot 384kbps) en klik Start.
beeld-frameserve: Nu gaat de grote magie van Virtualdub boven komen. Zet in Virtualdub eerst het geluid uit (audio>no audio). Ga naar File>File information. Noteer de lengte, framerate en framesize. Als de framerate anders is dan 25 kan deze goed gezet worden door bij Video te kiezen voor Framerate en convert to 25 fps te kiezen. Om te zorgen dat de film de goede beeldverhouding heeft en precies past op een normale tv moet bij Video>Filters het resize filter gebruikt worden. De breedte moet op 625 gezet worden, de hoogte moet hieraan aangepast worden. Is de framesize bijv. 720 bij 480 dan moet je hier 625 bij 417 invullen. Vervolgens moet er een letterbox omheen, deze is altijd 720 bij 576. Met het TextSub filter kunnen de ondertitels keurig in beeld gezet worden. Controleer het resultaat nog even voor je de frameserver start. Check bijv. of de ondertitels de juiste timing hebben, dit kan je goed controleren door het .srt bestand in Notepad te openen. Laatste stap in VirtualDub is het starten van de frameserver. Kies File>Start frame server, klik Start en geef daarna een bestandsnaam incl. de .vdr extensie. De videostroom wordt nu beeld voor beeld ongecomprimeerd naar dit "virtuele" video bestand geschreven.
beeld-MPEG2 encoding: Start Cinema Craft Encoder ensleep het .vdr bestand in het scherm. Kies vervolgens voor edit, haal de vinkjes weg bij Video information file en Audio file bij de Output files, kies de juiste coderingswijze en bitrate en klik Encode now.
authoring: Je hebt nu de MPEG2 elementaire stromen (beeld en geluid). Met DVD Lab maak je hier een DVD van die het altijd doet. Start DVD lab en sleep het beeld (.m2v) en geluidsbestand (.mp2) naar de Assets. Sleep in DVD lab beeld en geluid van de Assetsnaar naar Movie 1. Sluit Movie 1 en dubbelklik vervolgens Menu 1. Selecteer de Text tool, klik ergens in het menu venster en type play. Sleep vanuit het project venster movie 1 op de zo gemaakte button. Maak de verder connecties met de Connection Wizard in orde. Kies vervolgens Compile DVD om een DVD te maken.

branden: In ieder geval met Nero de simpelste stap. Start Nero en doorloop de Wizard. We zijn nu tenminste een paar uur verder maar je hebt een gegarandeerd werkende DVD.