De foto's die je in de galleries ziet zijn geschikt voor het bekijken op de pc maar niet voor het maken van goede afdrukken. Wil je afdrukken (laten) maken van de foto's dan kan je de originelen van mij downloaden. Omdat het om grote hoeveelheden data gaat kan ik deze niet zondermeer op het web zetten.
De bestanden staan op wat een "ftp server" heet. Om ze te downloaden heb je een username en password nodig. Die kan je van mij per e-mail krijgen. Het downloaden van bestanden mbv. ftp werkt iets anders dan normaal. In principe kan het met je internet browser (dus bijvoorbeeld Internet Explorer). Voor een enkele foto gaat dit nog wel. Mocht je echter van meerdere foto's de originelen willen hebben dan werkt dit niet prettig. Je kan beter een apart programma gebruiken, een zgn. "ftp cliŽnt". Hieronder volgt een eenvoudig stappenplan hoe je foto's van mijn ftp server kan downloaden:

 • Download en installeer een ftp cliŽnt, bijvoorbeeld FileZilla.
 • Mocht je nog geen login hebben, stuur dit lijstje naar mij toe.
 • Je krijgt van mij nu het ip-adres (bijv. 80.242.247.53) van mijn ftp-server en een username en password.
 • Maak in FileZilla een "site" aan met deze gegevens.
 • Kopier (download) de bestanden naar je eigen harde schijf. Let op: je download de foto's direct van mij thuis. Deze verbinding is niet erg snel. Per foto duurt het al gauw meer dan 1 minuut. Gelukkig kan je in FileZilla makkelijk aanvinken welke bestanden je allemaal wilt downloaden.
 • Het programma gaat vervolgens aan de slag en je kan zelf weer andere dingen gaan doen.

  Download en installeer een ftp cliŽnt, bijvoorbeeld FileZilla.
  Ga naar http://sourceforge.net/projects/filezilla/. Ga op die pagina naar "Latest File Releases", kies voor het FileZilla package en klik op Download:
  afbeelding ontbreekt
  Kies in het scherm daarna voor de " .exe (32-bit Windows)":
  afbeelding ontbreekt
  En kies daarna, in het volgende scherm, een willekeurig mirror. De snellere mirrors staan vaak in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. FileZilla wordt nu gedownload. Start het programma als het downloaden klaar is om het te installeren. Bij het installeren hoef je geen opties aan te passen dus je kan overal Accept, Next etc.. aanklikken. FileZilla is nu geinstalleerd en er staat een icoon voor op je desktop.

  Maak in FileZilla een "site" aan met deze gegevens.
  Start FileZilla. Klik File>Site Manager en dan New Site. Zet het Logontype op Normal en vul daar het username en password in dat je van mij gehad hebt.


  Klik Advanced, kies voor Use passive mode en klik OK. afbeelding ontbreekt


  Sluit het Site Manager scherm door op Save and Exit te klikken.
  afbeelding ontbreekt


  Kopier (download) de bestanden naar je eigen harde schijf.
  Maak verbinding met mijn ftp server. Klik in FileZilla op File>Site Manager. Selecteer de zojuist aangemaakte verbinding en klik Connect. Je ziet nu wat commando's langsflitsen. Het programma maakt verbinding met de ftp server, logt in en vraagt een bestandenlijst op. Je ziet nu ongeveer dit scherm:
  afbeelding ontbreekt

  Je kan nu in sectie 2 en 3 selecteren waar je de foto's op je harde schijf wilt hebben. In dit voorbeeld "My Pictures" maar je kan hier elke willekeurige directory voor kiezen.
  afbeelding ontbreekt

  In sectie 4 kan je de bestanden die je wilt hebben (dus van je eerder gemaakte lijstje) selecteren. Houd de Control toets ingedrukt om meerdere bestanden te selecteren. Onderaan zie je hoeveel bestanden en je geselecteerd hebt en hoeveel bytes dat is (in dit voorbeeld 7 bestanden die in totaal 24.629.110 bytes dus bijna 25MB).

  Je download deze bestanden door ze van sectie 4 op sectie 3 te slepen. De download start dan vanzelf. Houd er rekening mee dat elke foto tussen de 2MB en de 4MB groot is. En dat het downloaden van 1MB minimaal een halve minuut duurt, dus 1 Š 2 minuten per foto.
  afbeelding ontbreekt
  Onderin in sectie 5 zie je dan de voortgang:
  afbeelding ontbreekt
  Mocht je een vergissing hebben gemaakt en een verkeerde download hebben gestart dan kan je in sectie 5 de bestanden selecteren (bijv. Ctrl-A voor alle bestanden), dan met je rechtermuisknop klikken en de download pauzeren, afbreken enz..

  That's all!! Succes ermee!